Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2017. Május 29. 07:29, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Várhatóan betiltja a laptopokat a légijáratok fedélzetén az Egyesült Államok

Várhatóan betiltja a laptopokat a légijáratok fedélzetén az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére - erről John Kelly belbiztonsági miniszter nyilatkozott a Fox televíziónak adott interjújában.

A miniszter szerint a kormányzat azt tervezi: a repülés biztonsága érdekében "megemeli a korlátokat", és a többi között nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.

"A terroristák annak a megszállottjai, hogy repülés közben robbantsanak fel egy gépet, kivált, ha az amerikai járat és tele van amerikai utasokkal" - fogalmazott Kelly, hozzátéve, hogy "valós, és nagyon kifinomult módszerek miatti fenyegetettségről" van szó.

A laptopok betiltásáról szólva elmondta: a kézipoggyászok átvilágításánál jól látható, hogy mi van a csomagban, tehát látható a laptop is, ám az már nem azonosítható, hogy a számítógépben elhelyeztek-e valamit. Kelly hangsúlyozta, hogy a laptopok betiltása csak egyike a várható megszigorított intézkedéseknek, s bevezetésük időpontjáról még nem született döntés.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) egyébként egyes amerikai repülőtereken már megkezdte az új ellenőrzési módszerek kipróbálását, márciusban pedig már tíz repülőtérről - köztük az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Törökország reptereiről - érkező járatokon betiltotta a nagyobb elektronikus szerkezetek fedélzeti szállítását.

Nyilvánosságra került hírszerzési jelentések szerint ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számítógépekbe épített robbanószerkezetekkel kísérelhet meg merényleteket, elsősorban amerikai repülőjáratokon. Ezt - mint Donald Trump amerikai elnök a washingtoni tárgyalásaikon elmondta az orosz külügyminiszternek, Szergej Lavrovnak - az Iszlám Állam szervezetébe beépült izraeli hírszerzés derítette volna fel.

Címkék: járat, laptop, repülő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben