Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár
Forrás: MTI

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a Bucsecs-hegységben történt halálos medvetámadás nyomán szerdán bejelentette, hogy növelik az idei évre szóló kilövési kvótát.

Mircea Fechet a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a kedd esti tragédia miatt, amelyben egy 19 éves nő életét vesztette, miután medve támadt rá a Bucsecs-hegység egyik közkedvelt túraösvényén.

Az állatot kedden este kilőtték a beavatkozó hatóságok, mert a csendőrség közlése szerint agresszív volt, és többször rá akart támadni a nő holttestét lehozni akaró mentőcsapatokra. A Prahova megyei rendőrség szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat vádjával is bűnvádi eljárás indított az ügyben. Azt is vizsgálják, hogy a beavatkozó csapat törvényesen járt-e el, amikor kilőtte a védett nagyvadat.

Mircea Fechet a hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy Romániában túlszaporodott a barnamedve-állomány, és a településekre bejáró egyedek áthelyezése nem megoldás. Kijelentette: véleménye szerint azokat a medvéket, melyek emberek által lakott területeket közelítenek meg, el kell altatni vagy ki kell lőni.

Azt is bejelentette, hogy javasolni fogja a medvék kilövési kvótájának a jelenlegi 220-ról 500-ra való emelését, ahogy azt elődje, Tánczos Barna kezdeményezte. Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa által javasolt kvótát a Román Akadémia ajánlására csökkentették. Hangsúlyozta: az emberi életnél semmi nem lehet fontosabb, és jelenleg Romániában nincs garancia arra, hogy nem történik újabb hasonló tragédia.

Elmondta: a lakott településeket megközelítő medvéket el kell altatni vagy ki kell lőni, az áthelyezésük nem megoldás, hiszen a tragédia helyszínéül szolgáló vadászterületről tavaly száz medvét helyeztek át. "Más szavakkal elköltöztettük a problémát egyik településről a másikba, de nem oldottuk meg" - idézte a minisztert a Digi24.

Hozzáfűzte: széles körű párbeszédet kezdeményez a témáról, mert a 8000 egyedre becsült romániai barnamedve-populáció nincs ellenőrzés alatt, ezért egyre gyakoribbak a konfliktusok és a medvék által okozott károk.

Hevesen bírálta a kormánykoalíciót a hatósági megelőző intézkedések hiánya miatt Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter, aki szerint ez vezetett a keddi tragédiához. "Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a politikai döntéshozóknak legyen bátorságuk intézkedéseket hozni az állampolgárok életének megóvásáért a medvék túlszaporodása által jelentett valós veszélytől?" - tette fel a kérdést Facebook-oldalán. Az RMDSZ szenátora szerint az általa javasolt intézkedések végrehajtásával sok életet meg lehetett volna menteni, baleseteket elkerülni. Szerinte "elfogadhatatlan és érthetetlen", hogy a kormánykoalíció sem a megelőzési kvótákat előíró miniszteri rendeletet, sem a villanypásztorprogramot nem ültette át a gyakorlatba.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a szenátus novemberben elfogadta az általa kezdeményezett, szaktanulmány alapján megállapított vadászati kvótákról szóló törvénytervezetet, a képviselőház nyolc hónapja nem tűzi napirendre. "A vadászati kvótákról szóló törvényt már holnap meg lehet szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat" - értékelt Tánczos Barna, utalva arra, hogy a kormány "a környezetvédelmi aktivistáktól való félelem" miatt nem meri újra bevezetni a vadászatot.

Tánczos Barna tavaly júniusban, mandátuma utolsó napján írta alá azt a miniszteri rendeletet, mely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, további 55-öt beavatkozási céllal lehet kilőni. Miután utódja a Román Akadémia ajánlására a javasolt szám felére csökkentette a kvótát, a szenátor törvénytervezetet terjesztett be a bukaresti parlamentbe, mely rögzíti a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat. A jogszabálytervezetet a szenátus elfogadta, de döntő házként a képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Romániában a környezetvédelmi tárca korábban évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, de 2016-ban a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány betiltotta a populációszabályozó medvevadászatot, és az állomány elszaporodott. A lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak napjainkban már országszerte számos esetben okoznak személyi sérülést és anyagi kárt.

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán bejelentette, hogy a kormánykoalíció nagyobb pártjaként a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a medvekérdés rendezésére. Az Agerpres szerint a miniszterelnök közölte: olyan jogszabálytervezeteket dolgoznak ki, melyek a "veszélyes", nagy medvesűrűségű térségekben lehetővé teszik a nagyvadak kilövését.

Címkék: medve, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

2024. Szeptember 24. 08:00, kedd | Bulvár

Hankó Balázs a magyar modellt ajánlja az európai versenyképességi fordulat megvalósításához

Európai versenyképességi fordulatra van szükség, a magyar modell sikeres, és jó választ adhat erre - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungary Innovation Week nyitóeseményén hétfőn Budapesten.

2024. Szeptember 23. 07:52, hétfő | Bulvár

Az áradás elől menekülő vadak miatt kell lezárni a magyar főutat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte honlapján a rendőrség.