Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2018. Július 11. 08:24, szerda | Külföld
Forrás: mti

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az orosz teherűrhajó

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az orosz teherűrhajó

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a kazahsztáni Bajkonurból keddre virradóra indított Progressz MSZ-09 orosz teherűrhajó, amely a rendkívül rövid idő alatt tette meg az utat.

„A Progressz MSZ-09 teherűrhajó csatlakozása az orbitális állomáshoz automatikus módon lezajlott moszkvai idő szerint 4 óra 31 perckor” – közölte az orosz repülésirányítási központ. A tájékoztatás szerint az élelmiszert, üzemanyagot és más ellátmányt is szállító űrhajó az ISS Pirsz (móló) nevű moduljához dokkolt.

Ez volt az első alkalom, hogy rendkívül rövid repülési idővel jutottak el az ISS-re: az űrhajó két és fél tonnás rakományával, az elképzeléseknek megfelelően, kevesebb mint négy órán belül, a Föld kétszeri megkerülésével csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A múltban a Progressz űrhajók két repülési tervet követtek, hogy elérjék az űrállomást. Az egyik hat órás volt a Föld négyszeri megkerülésével, a másik két napra volt betervezve a bolygó harmincnégyszeri megkerülésével.

Az ISS fedélzetén hatfős legénység teljesít szolgálatot. Drew Feustel, Ricky Arnold és Serena Aunon-Chancellor az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA), Alexander Gerst az Európai Űrügynökség (ESA), Szergej Prokopjev, valamint Oleg Artyemjeva pedig az orosz Roszkoszmosz állami űrkutatási vállalat űrhajósai.

Kép: a Hold előtt halad el az űrállomás - MTI fotó: Komka Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 09:00, szombat | Külföld

A Hezbollah 250 harcosát ölték meg az izraeli haderők a libanoni szárazföldi hadműveletben

Az izraeli hadsereg (IDF) pénteken bejelentette, hogy a négy napja elindított dél-libanoni korlátozott hadműveletekben eddig az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita terrorszervezet kétszázötven harcosát ölték meg.

2024. Október 05. 08:55, szombat | Külföld

Csökkent az első három negyedévben a német autógyártás

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.