Városlista
2025. október 29, szerda - Nárcisz

Hírek

2018. December 05. 16:06, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghirdették a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt

Meghirdették a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A kormányzat számára számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelésórák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, amelynek bevételéből az egészségügyben dolgozók bérét emelték - mondta el a szakácsversenyek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy megváltozott az iskolai menzákra vonatkozó szabályozás is, annak érdekében, hogy a gyermekek étrendjében minél több zöldség és gyümölcs, minél több természetes íz legyen, a szociális gyermekétkeztetésre fordított keretet pedig 29-ról 79 milliárd forintra emelték.

Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a közétkeztetés kiemelt figyelmet élvez az agrártárcánál is, hiszen naponta 1,5-2 millió embert érint.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében azonban rövidesen útmutató készül a közétkeztetésben dolgozók számára - közölte.

Szabó Enikő országos tisztifőorvos-helyettes hangsúlyozta, hogy a betegségek kialakulás szorosan összefügg az életmóddal. Mint hozzátette, az egészséges táplálkozás fontosságára a most meghirdetett gasztronómiai versenyek is segítenek felhívni a figyelmet.

Asztalos István, az Étrend elnöke elmondta: a két megmérettetés célja szintén az egészséges magyar konyha népszerűsítése.

Beszámolója szerint a Magyarország étele az éttermeknek szeretne új, egészséges, gyakorlatba is átültethető magyar fogásokat kínálni. A két kötelező alapanyag ezúttal a biotejföl és a darált hús lesz, a fogás alapanyagköltsége pedig nettó 1000 forint lehet.

Az Okés a hazai közétkeztetésben dolgozók számára ad ötleteket. Kötelező alapanyagként a versenyzőknek laktózmentes biotejet és vadhúst is fel kell használniuk a háromfogásos menük elkészítéséhez, melyekhez az alapanyagokat nettó 350 forintos, bioételek esetében 420 forintos keretből szerezhetik be.

Mivel a közétkeztetés jelentős mértékben érinti a diákokat, a versenyben ezúttal is dolgozik majd gyermekzsűri is.

Mindkét verseny döntőjét 2019 tavaszán tartják a felcsúti Letenyei Lajos Gimnáziumban.

A szerdai sajtótájékoztató keretében a Magyarország étele 2019 hivatalos tányérját is bemutatták, amely a Pannon Porcelán műhelyében készült.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 29. 07:33, szerda | Belföld

Ukrajnaellenes szövetséget hozna létre Szlovákia, Csehország és Magyarország

Magyarország meg akarja erősíteni politikai szövetségeit Brüsszelben, és azon dolgozik, hogy Csehországgal és Szlovákiával összefogva szövetséget hozzon létre az Európai Unióban, hogy megállítsa Brüsszel ukránpolitikáját

2025. Október 29. 07:30, szerda | Belföld

Orbán Viktor: nemcsak megvédjük, hanem folyamatosan emeljük a nyugdíjakat

Nemcsak megvédjük, hanem folyamatosan emeljük a nyugdíjakat - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kedden este.

2025. Október 28. 07:32, kedd | Belföld

Ismét sürgeti az árrésstop kivezetését a kereskedelmi szövetség

Az élelemiszer árak március óta 5 százalék alatti ütemben nőnek, szeptemberben pedig az éttermi árakkal kiegészített infláció is 4,7 százalékra mérséklődött.