Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2017. November 01. 05:00, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Azonosítottak egy új ízt

Azonosítottak egy új ízt

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

"Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő" - mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.

Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban - olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon.

Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak.

A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.

Több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje - magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.

Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, mint az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" - magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt.

"Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van - tette hozzá a professzor.

Az ember hat ízt - édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír - képes érzékelni.

Címkék: íz, kutatás, kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 13:21, péntek | Bulvár

Nagycsaládos és egyszülős családok nyaralását segíti idén is a Mészáros Csoport

Nagycsaládos és egyszülős családok nyaralását segíti idén is a Mészáros Csoport, az üdültetés 200 millió forintos költségét a Pro Filii Alapítvány állja.

2024. Június 27. 07:31, csütörtök | Bulvár

Ferencz Orsolya: nagy nemzeti büszkeség a magyar űrhajósprogram

A kutatási-tudományos projektek végrehajtása mellett a fiatalok inspirációja kiemelt feladata a magyar űrhajósprogramnak, de az országnak is nagy nemzeti büszkeséget jelent

2024. Június 24. 12:24, hétfő | Bulvár

Varga sérülésével foglalkoznak a német lapok

Elsősorban a súlyos sérüléseket szenvedő Varga Barnabás esetével és állapotával foglalkozott a helyi sajtó a németországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának vasárnap esti mérkőzése után.

2024. Június 18. 08:18, kedd | Bulvár

MTVA: nézettségi csúcsot döntött a magyarok nyitánya a labdarúgó-Eb-n

A magyar szurkolókon nem múlt a válogatott győzelme, hiszen rekordszámban követték a közmédia sport felületein nemzeti tizenegyünk első összecsapását.