Városlista
2024. július 9, kedd - Lukrécia

Hírek

2020. November 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A gyógyultak vérplazmával segíthetnek a súlyos betegeknek

A gyógyultak vérplazmával segíthetnek a súlyos betegeknek

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma egyre is nő, jelenleg 34 185-en vannak.

Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot - közölte. Minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítania, hogy adhatnak-e vérplazmát - fűzte hozzá.

Az országos tisztifőorvos nemes emberi cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegek számára azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. "Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket - fogalmazott.

Címkék: beteg, gyógyult, vérplazma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 08:05, hétfő | Belföld

Fokozódik a hőség a héten

Fokozódik a hőség a héten, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 Celsius-fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat

2024. Július 08. 08:03, hétfő | Belföld

Elrendelte a Kúria a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását

Elrendelte a Kúria a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását.

2024. Július 08. 08:02, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

2024. Július 07. 09:38, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor: a Türk Államok Szervezete létfontosságú pillére a Kelet és Nyugat együttműködésének

A Türk Államok Szervezetét (TÁSZ) a Kelet és Nyugat közötti együttműködés létfontosságú pillérének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton az azerbajdzsáni Susában, ahol a szervezet informális csúcstalálkozóját tartot