Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2018. Július 28. 14:26, szombat | Külföld
Forrás: mti

A fukusimai katasztrófának nem lesznek olyan következményei, mint a csernobilinak

A fukusimai katasztrófának nem lesznek olyan következményei, mint a csernobilinak

Deme Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia energiatudományi kutatóközpontjának nyugalmazott tudományos főmunkatársa szerint:

a 2011-es fukusimai atomkatasztrófának nem lesznek olyan egészségügyi következményei, mint az 1986-os csernobilinak.

Deme Sándort az M1 aktuális csatornán pénteken arról kérdezték, hogy kaliforniai borokban kimutatták a radioaktív cézium-137 izotópot, ami összefüggésbe hozható a fukusimai katasztrófával.

A kutató azt mondta: "minden borban van cézium-137 az északi féltekén", mert az atomrobbantások és az 1986-os csernobili robbanás miatt a talajra került.

A cézium-137-nek 30 év a felezési ideje, tehát még most is körülbelül a fele megvan annak a mennyiségnek, amely Csernobil után ülepedett le a talajon, és a negyede annak, amely a légköri atomrobbantásokból származik. A cézium ugyanúgy felszívódik a növényekbe, mint például a kálium, és ha megfelelően érzékenyek a műszerek, kimutathatják bárhol - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor: ha elfogyasztjuk azt a szőlőt, amelyből az említett borok készültek, körülbelül ugyanakkora dózist kapunk, mintha egyszer nem szellőztetnénk a lakásban, és a radonszint picit magasabb lenne.

Minimális mennyiségekről van szó - közölte, hozzátéve: csak a méréstechnika érzékenységét bizonyítja, hogy "bármiből bármit ki tudnak mutatni".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 29. 08:20, vasárnap | Külföld

Izraeli hadsereg: légicsapásban meghalt a Hezbollah vezetője

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte szombaton, hogy egyik előző napi célzott bejrúti légicsapásában életét vesztette az Iránból támogatott libanoni síita mozgalom, a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk.

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.