Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2012. Február 17. 13:51, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

2015-re itt az új orosz szupertank

2015-re itt az új orosz szupertank

Oroszország 2013-ra kifejleszti új, Armata típusú harckocsijának első mintapéldányát, két évre rá megkezdődik a sorozatgyártás és hadrendbe állítás – írta pénteken az orosz sajtó.

A szverdlovszki Oblasztnaja Gazeta című lap szerint Anatolij Szergyukov védelmi miniszter és Oleg Szijenko, a harckocsit fejlesztő Uralvagonzavod vállalat vezérigazgatója tájékoztatta minderről Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.

Az újság úgy tudja, hogy az új tankok megjelenéséig a védelmi tárca folytatja a rendelkezésre álló páncélosok mélyreható korszerűsítését. Szijenko elmondta, hogy vállalata jelenleg katonai szakértők bevonásával teszteli az új harckocsi hajtóműveit és legfontosabb részegységeit, de más részleteket nem árult el róla.

Az orosz védelmi minisztérium és az említett vállalat korábban hatmilliárd rubeles megállapodást írta alá 170 darab T–72-es típusú tank korszerűsítéséről; ezek a munkálatok jelenleg is folynak a vállalat omszki telepén.

A lap az Armata fejlesztéséről szóló hírből arra következtet, hogy a védelmi minisztérium gyakorlatilag lemondott a T–90-es tankok megvásárlásáról, amelyeket korábban többször bírált Nyikolaj Makarov vezérkari főnök és Alekszandr Posztnyikov, aki a szárazföldi csapatokat irányítja.

Tavaly áprilisban a védelmi tárca egyik illetékese már beharangozta, hogy 2015-től az orosz hadseregben hadrendbe állítanak egy újfajta harckocsit. Annyit árult el róla, hogy az új tanknak merőben új taktikai–műszaki adottságai lesznek, elődeihez képest más lesz benne a harckocsizók elhelyezése és a lőszeradagolás is. Az Armata lőszeradagolójában 32, különféle rendeltetésű lövedék lesz majd, és haladás közben is tud majd tüzelni – mondta a védelmi illetékes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.